En kväll som kan bli alldeles underbar eller totalt katastrofal...

Nu är det endast ca. två dygn kvar till matchen som vi alla väntat på ända sedan lottningen skedde i Nyon. Det är mötet mellan de två giganterna, megaklubben F.C Barcelona och superlaget Manchester United. På onsdagskvällen finsk tid kl. 21.45 sparkas matchen igång på Camp Nou, en av världens mäktigaste fotbollsstadion.


Nu är det då alltså endast fyra lag kvar i tävlingen om att vinna Champions League. Fyra lag som har chansen och vinna, Tre lag som är från England, Två lag som kommer att mötas i finalen och ett lag som kommer att ha äran att lyfta bucklan i Moskva.



image152

Estadio Camp Nou



För Barcelonas del har det varit en relativt enkel väg till semifinalerna. I åttondelsfinalerna mötte man det skotska storlaget Celtic som man inte hade några större problem med efter att ha vunnit 3-2 det första mötet på bortaplan. I kvartsfinalerna lottades man mot, åter igen, lätt motstånd i form av Shalke 04 från Tyskland. Nere i Tyskland hade Barca stora problem och matchen kunde lätt ha slutat i en tysk seger men Shalke lyckades inte få bollen i mål. Istället gjorde Barca matchens enda mål vilket var spelmässigt sätt mycket orättvist. I den andra matchen på hemmaplan hade Barca åter igen överraskande stora problem men lyckades knipa en 1-0 seger och avancerade som sagt till semifinal.

     Manchester United däremot mötte det franska mästarlaget Lyon i åttondelsfinalerna. På bortaplan hade United det svårt men lyckades få med ett bra resultat (1-1) till hemmamötet. På Old Trafford vann man sedan 1-0 efter mål av Cristiano Ronaldo. I kvartsfinalen mötte man åter igen(!) på AS Roma. Ingen hade väl glömt utklassningen förra året. På Stadio Olympico spelade United en av sina bästa matcher på bortaplan i Europa och vann med 2-0. Il Genio eller Totti, vad man än kallar honom var skadad och medverkade inte i någondera match. På Theatre of Dreams var United aningen pressat efter att ha ställt upp med ett mycket reservbetonat lag men vann ändå med 1-0 efter ett snyggt mål av Carlos Tévez. Romas De Rossi missade straff i den första halvleken. Men då var alltså Man Utd klara för semifinal och samtidigt ett möte som kallades supermötet, giganternas kamp eller helt enkelt Match of the Century. Men det kan likväl bli ett möte ingen kommer ihåg efter fem år.


Som alla vet är Blaugrana inte i någon mästarform, man har endast vunnit en av de senaste åtta matcherna(!) vilket är ganska katastrofalt enligt mig. Pga. av den usla formen har man också tappat poäng i jakten på ligaguldet. Man är hela 10 poäng efter ledande Real Madrid. Barca har också haft relativt stora skadeproblem under den senaste tiden. Världsstjärnan Ronaldinho är officiellt skadad men förbereder sig troligen för en flytt till Italien, Deco vet jag inte mycket om men han verkar också vara "skadad". Puyol missar däremot det första mötet mot United pga. avstängning.


Manchester United har varit i fin form under år 2008. Man har inte förlorat en enda match på bortaplan i ligan, och enda förlusten hemma är mot City i det känslomässiga mötet där Busby Babes hyllades. Man leder också Premier League med tre poäng ner till Chelsea som United möter på Stamford Bridge den 26:e April. På Theatre of Dreams är United mer eller mindre sagt oslagbara och har en magnifik målskillnad på 43-6 i ligan och 16 vinster, en oavgjord och en förlust. Dessutom har man 11 raka vinster på hemmaplan i Champions League. United har endast Fletcher och Louis Saha på skadelistan inför mötet på Camp Nou. Rooney lär spela och Nani är tillgänglig.


Matchen på Camp Nou lär bli som många väntar, en öppen tillställning med mycket kontringar och försvaren lär ställas på prov gång på gång. Eftersom Barca ställt till det ordentligt för sig i ligan så är Champions League troligen den enda bucklan man kan vinna i år. Det lär märkas på planen. United däremot har chans på dubbeln, även om man hellre vinner Champions League, för att i huvudsak hedra och ära Busby Babes och för att det varit precis 50 år sedan Busby Babes tradegin. Det vore det perfekta sättet att hylla dem.


För att ta en titt på möjliga öppningselvor så lär Barca starta med Valdes i målet, framför sig har han troligen Marques och Milito, och på kanterna Abidal & Zambrotta. Mittfältet lär trion Xavi, Touré & Iniesta ta hand om och i anfallet hittar vi troligtvis Henry, Eto'o och Bojan Krkic. United då, målet vaktas sannolikt av Van Der Sar med följande försvarslinje framför sig, Ferdinand, Vidic, Evra och Brown. Mittfältet är ett stort frågetecken med många alternativ men skall försöka komma fram till en bra gissning. Carrick, Anderson, Hargreaves & Park är fullt möjligt. På topp startar Ronaldo & Rooney endera i en roll som mot Roma eller sedan mer centralt vilket jag tror på. Sen så för att gå och gissa på hur matchbilden ser ut är en annan sak. Barca lär väl ha kontroll medan United spelar taktiskt och ihopdraget som mot Roma. Eller så gör United mål i början och Barcelona får inte spelet i skick. Eller så får Barca ett tidigt mål, får sitt spel och stämma och skapar ett enormt tryck. Allt är som sagt möjligt i detta förhoppningsvis stekheta möte mellan två av världens absolut bästa lag. För den som vill gå och tippa ett slutresultat kan lika bra kryssa i varje nummer upp till 5 på båda sidorna, då vinner ni med största sannolikhet. Men om jag skall ge er en ledtråd om hur matchen slutar enligt mig så jämför Barcelonas försvar och balansspelare (Touré) med Uniteds försvar och balansspelare (Hargreaves). Där tror jag mycket kommer att avgöras samtidigt som mittfältskampen också har ett starkt inflytande på matchen.


Fortsättning följer...


image153

Kommentarer
Postat av: sponkkin

tack fö tipsförslaget, ska fa å lägga 4-0 ti barca!

2008-04-21 @ 22:02:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0